De Stoel van Petrus

15 februari 2017

Categorie: default - Reageer

De stoel van Petrus

Op woensdag 22 februari viert de Kerk het feest van de ‘Cathedra van de H. Apostel Petrus’. Het feest van de bisschopszetel van Petrus, de eerste der apostelen en de eerste bisschop van Rome. Mijn moeder vertelde eens dat toe zij nog een kind was een priester van het begijnhof in Herentals haar aansprak en vroeg: ‘Juffrouwke, kent gij een heilige met vier poten?’, ‘Neen, mijnheer pastoor’, antwoordde mijn moeder beleefd, ‘Wel, den heilige Stoel’, was de ‘clou’ van de pastoorsmop. Als kind vond ik het een goeie, die mop dan. Wel, ieder jaar vieren wij die heilige op 22 februari. Uiteraard niet de stoel, maar diegene die erop gezeten is: de heilige Petrus. En eigenlijk nog meer: Christus die door hem verkondigd werd.

Het is een heel oud feest dat teruggaat tot de vierde eeuw. En we hebben een geschrift van de H. Hiëronymus uit die tijd dat de betekenis van dit feest mooi weergeeft: ‘Ik heb besloten om de katheder van Petrus te raadplegen en het geloof dat door de mond van de apostel geprezen werd. Nu kom ik vragen om voedsel voor mijn ziel, daar waar ik ooit de kledij van Christus aangetrokken heb. Ik volg geen andere prioriteit dan Christus en verbind mezelf met uw zaligheid, d.w.z. met de katheder van Petrus.’ (Hiëronymus, Epistulae 1-70)

We vieren dus Christus die wij met ons doopsel hebben aangetrokken (het witte doopkleed) en om Hem te volgen, verbinden wij ons aan de stoel van Petrus. De apostel en het ambt dat naar hem vernoemd is: het ‘petrusambt’ staat borg voor het geloof in Christus. Omdat wij als basiliek bijzonder verbonden zijn met de Stoel van Petrus, zullen wij de vespers zingen met het oratorium in oprichting om 17u op woensdag 22 februari in de basiliek

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond