Haast en spoed

10 januari 2018

Categorie: default - Reageer

Haast en spoed

De kersttijd wordt afgesloten met het feest van het doopsel van de Heer dat we op 8 januari vierden. Het was een korte advent en een korte kersttijd. Alles was haastig. Het doet ons denken aan de dynamiek van Gods heil. ‘Hij talmt niet’, hoorden we in de Schrift en wie door Hem geroepen wordt, heeft ook spoed. Maria haast zich over het bergland naar Elisabet; de herders en de wijzen waren ook jachtig is hun zoeken en vinden van de Messias. Waar het geloof een geschenk van Godswege is, valt er geen tijd te verliezen!

Een maand krijgen wij in de liturgie de zogenaamde ‘groene tijd’ alvorens we straks de Veertigdagentijd in zullen gaan. Maar die groene tijd betekent nu ook weer niet dat we achterover kunnen leunen en rustig het volgende moment van heil kunnen afwachten! De leerlingen worden geroepen en ook bij hen gaat het vlug. Ze laten onmiddellijk alles achter om Jezus te volgen, ze willen niets missen van de woorden en de daden waaruit Gods heil en genade blijkt.

Laten wij ons opnemen in deze bijbelse dynamiek van haast en spoed? We zijn er zo gewend aan geraakt, het ritme van de dagen en de weken en zelfs de jaren. Het jaagt ons niet echt op. Vaak willen we niet eens opgejaagd worden! En toch. De dynamiek van ‘vooruit want het Rijk Gods is nabij’, die we in de advent hebben ingezet, voert ons mee opdat iedere dag, iedere week en ieder jaar ons dichter bij dat Rijk zouden brengen. De ene dag stuwt de andere voort, niet zozeer in het snel verstrijken van de tijd, maar door de dynamike van heil die God eraan geeft. Hij maakt van onze voorschrijdende tijd, zijn heilstijd. Dag aan dag mogen wij getuigen zijn van Gods Rijk dat al zichtbaar is, dag aan dag mogen wij groeien in het zien en ontvangen van Gods heil. Dag aan dag mogen wij ons inzetten voor dat Rijk.

De groene tijd in het liturgisch jaar is de tijd bij uitstek om de dynamiek die de ‘sterke’ liturgische tijden aan stroomversnelling geven, verder te zetten, uit te diepen, er van te leven en leven te geven.

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond