Kasteel terug open!

7 november 2018

Categorie: default - Reageer

 

Kasteel terug open!

In het parochieblad dat u op 18 juli ontving, schreven we dat het ’Peeterskasteel’ de deuren dicht deed. Staatssecretaris Theo Francken sloot toen een aantal open centra die vluchtelingen opvingen, waaronder dus ook de opvang in Scherpenheuvel. Verschillende mensen, vooral vrijwiligers die zich de voorbije jaren hebben ingezet, drukten hun spijt uit over de sluiting. Enerzijds omdat mensen ook wel zien dat het ‘probleem’ verre van opgelost is en anderzijds omdat er een band was ontstaan tussen de gasten en de gastheren en –vrouwen. Vooral het afscheid van de kinderen die hier op school zaten viel velen zwaar. Ze werden ‘verplaatst’ naar andere centra… terwijl ze hier ondertussen ‘graag’ gezien werden.

In september besliste de staatssecretaris dat een aantal centra terug geopend zouden worden. Hij deed ook een beroep op Caritas met de specifieke vraag om meer kwetsbare gezinnen op te vangen. Gezinnen waarbij iemand meer zorg nodig heeft omwille van ziekte of handicap. Omdat de infrastructuur van het voormalige rusthuis zich daartoe beter leent dan elders en omdat Caritas een goede reputatie geniet om kwetsbare mensen op te vangen, was de vraag van Fedasil om het kasteel terug te openen.

Het betekende voor Caritas een nieuwe uitdaging. De meeste medewerkers waren al ontslagen, alles was in gereedheid gebracht om te sluiten. Nu terug open, nieuwe mensen aanwerven, het gebouw aanpassen… Caritas vroeg aan Fedasil en kreeg ook een maand om alles voor te bereiden. Op 5 november openen de deuren opnieuw, vooralsnog tot juni 2019. Iedere week zullen tien gezinnen komen en al is de capaciteit op 170 personen bepaald, er zullen niet meer dan 140 personen opgevangen worden.

De eigenaar van het gebouw, de Vereniging der Parochiale Werken gewest Diest heeft een aantal investeringen gedaan in samenspraak met Caritas. Ondertussen is ook het beheersplan voor het als monument geklasseerde kasteel en het beschermde park opgemaakt door het landschapsbureau Ars Horti. Het is een heel uitgebreid document geworden waarin de toestand van kasteel en park wordt beschreven en ook de opties voor verder onderhoud. De opmaak van zo’n plan is verplicht voor een monument. Het is nu wachten op de goedkeuring ervan door de minister en dan kunnen we de uitvoering ervan aanpakken.

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond