'Licht' zijn

8 maart 2018

Categorie: default - Reageer

Licht zijn

Bij ons doopsel hebben wij het licht van Christus ontvangen, de doopkaars werd aangestoken aan de paaskaars. Dat licht is tegelijk uitdrukking van wie wij zijn geworden in het doopsel: kinderen van het licht en mensen van het licht. Wij zijn zelf licht geworden. Niet omdat we bijzonder eerlijk en doorzichtig zijn, maar omdat Christus het licht van de wereld is en wij Christus hebben ontvangen. Hij is dus het licht in ons leven en dat licht mogen we laten stralen doorheen ons leven. Uiteraard zal dat licht maar schijnen als we eerlijk zijn, maar het gaat nog veel verder in het christen-zijn. Het is licht zijn zoals Christus in het evangelie licht is. De gerechtigheid van God die Hij toont in woord en in daad is de liefde van God die in het leven alle kansen krijgt en die zichtbaar wordt in elke ontmoeting die Jezus heeft in het evangelie. De eerlijkheid wordt heerlijkheid, uitdrukking van God liefde.

Wie de veertigdagentijd bewust en zinvol wil gestalte geven, zoekt vaak naar wat hij of zij kan laten, dat noemen we ‘vasten’. Maar het mag niet bij het ‘laten’ blijven. We laten vanalles om wat van God komt des te meer toe te laten in ons leven en in ons samenleving. Versterving op zich is niet genoeg, het moet effect hebben op ons leven, samen met anderen. Het zou anders wel eens kunnen dat ons vasten een uithoudingsproef wordt waarbij wij niet alleen onszelf tekort doen, maar ook de anderen! Dan zijn we wel ver verwijderd van wat God behaagt in ons vasten. Laten om toe te laten dus. Duistere praktijken waarbij wij enkel en alleen onszelf zoeken, vaak ten koste van anderen, laten om meer liefde voor de ander toe te laten. Daarin kunnen wij licht zijn en getuigen van het Licht.

Wij zijn geroepen en begenadigd in ons doopsel om stralende mensen te zijn. Misschien kunnen we daar eens wat meer aan denken nu wij ons voorbereiden op de hernieuwing van onze doopbeloften.

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond