Welkom !

16 september 2015

Categorie: default - 1 reactie

Welkom!

Zondag 6 september deed paus Franciscus tijdens het Angelusgebed een oproep aan alle katholieke parochies en kloostergemeenschappen om één vluchtelingengezin onderdak te geven. De paus ziet hierin een duidelijke vorm van concrete beleving van ons geloof. Bovendien bereidt deze gastvrijheid ons voor op het komende jubeljaar van de barmhartigheid.

Gelovigen zijn gevoelig voor de realiteit van vluchtelingen en van gastvrijheid. In het Oude Verbond staat de vlucht uit de slavernij in Egypte en de herinnering daaraan centraal. In het Nieuwe Verbond vlucht het heilig gezin voor de boosaardige koning Herodes. Christenen zijn voortdurend op de vlucht voor vervolging en oorlog, we vergeten dat weleens vanuit onze comfortabele situatie. Al kan de herinnering, die in iedere familie leeft, aan het vluchten tijdens de eerste en de tweede Wereldoorlog ons misschien helpen om gevoelig te blijven voor deze harde realiteit.

In het onthaalcentrum De Pelgrim werden in de maanden mei en juni 250 christenen uit Syrië gedurende enkele dagen opgevangen. Hun eerste opvang in ons land. Het bleef in het verborgene om de operatie niet in moeilijkheden te brengen. Zij waren dankbaar omdat hun kinderen hier onbezorgd konden spelen, ze waren dankbaar om te midden van bedevaarders zich opgenomen te voelen in de christelijke gemeenschap. Onopvallend vierden ze mee de eucharistie. De opluchting na jaren van angst omwille van oorlog en dagelijks geweld was groot, het verdriet om hun familie en vrienden, hun land en hun kerkgemeenschap te verlaten is eveneens groot. Wij zijn op onze beurt dankbaar dat we de kans kregen om onze broeders en zusters troost en hoop te kunnen geven door onze deur voor hen te openen als uitdrukking van ons hart dat broederlijk en zusterlijk klopt.

Hoe gaan we gevolg geven aan de oproep van paus Franciscus? Het voormalige rusthuis in het kasteel staat leeg. We hebben aangeboden om deze infrastructuur ter beschikking te stellen van vluchtelingen. Op dit moment hebben we nog geen antwoord, maar we hopen dat we op die manier kunnen helpen. We beseffen dat het vanuit Scherpenheuvel misschien gemakkelijker is om voor opvang te zorgen, we willen het dan ook gul doen. ‘Aan wie veel gegeven is, wordt veel gevraagd’, zegt het evangelie. We houden alle parochianen op de hoogte en hopen dat hun hart en hun gebed ons initiatief steunt.

Reacties

Door An Mertens 04/03/21 (5 jaren geleden)

An Mertens

re: Welkom !

Wat een prachtig initiatief! Ik wil hier heel graag een steentje toe bijdragen. Dus als er hulp nodig is, op welke manier dan ook, laat maar weten.
An

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond