De Heilige Geest zal over u komen

23 maart 2022

Categorie: default - Reageer

 

‘De heilige Geest zal over u komen’

Op 25 maart vieren wij het feest van de Aankondiging van de Heer (Maria Boodschap). Is op en top een feest dat past bij het begin van de lente. Alles begint te botten en te bloeien na de grijze wintermaanden. Een beetje zon verricht wonderen aan het gazon! Wie groene vingers heeft, zit niet stil en wie groene ogen heeft weet niet waar het eerst te kijken. Heerlijk, al dat nieuwe groen. Wat een beeld, wat een leven plotseling.

Zo is dit feest van de Aankondiging van de Heer ook de aanzeg van het nieuwe begin, van het nieuwe verbond en wat voor een verbond! Alles wordt nieuw, de hemel en de aarde! En Maria is de eerste die die boodschap mag vernemen van Godswege. Ze had niet beter kunnen terecht komen want Maria laat dit nieuwe begin, dit nieuwe leven dat eeuwig leven zal zijn voor alle mensen toe. Niet alleen opent zij de oren om te gehoorzamen aan het Woord van de Heer, zij opent haar hele leven en in haar schoot groeit het nieuwe begin voor de hele mensheid.

‘Hoe kan dit alles?’ vraagt Maria zich terecht af. Het antwoord van de engel is duidelijk: ‘De heilige Geest zal over u komen’. Ja, dan weet Maria dat het van God komt. Immers bij de schepping in het allerbegin zweefde de Geest van God ook over de wateren en werd alles tot leven geroepen. Hier is een nieuwe schepping, de schepping van de nieuwe mens, de nieuwe Adam, de Christus naar wie wij allen vernoemd zullen worden: christenen! Allemaal mensen van het nieuwe verbond, van het nieuwe begin want over ons allen is de heilige Geest gekomen van ons doopsel en vormsel. Alles is mogelijk voor God en niets onmogelijk want zijn Geest schept uit het niets alles, ook in ons leven.

Wij bereiden ons deze veertigdagentijd voor op de hernieuwing van onze doopbeloften in de paasnacht, sommigen bereiden zich voor het op het doopsel, anderen op hun vormsel. Telkens is het de heilige Geest die aan het werk is in ieder van ons. Laten wij ons openstellen voor wat Hij in ons leven en samenleven kan bewerken.

 

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond