De Wonderbare Tocht

30 oktober 2019

Categorie: default - Reageer

 

De Wonderbare Tocht

 

In de dertiger jaren van de vorige eeuw schreef Ernest Claes het verhaal ‘Toen Ons-Lieve-Vrouwke heuren Beeweg deed’, wat laten verscheen onder de titel ‘De Wonderbare Tocht’ en dat door het Ernest Claesgenootschap opnieuw werd uitgegeven in 1997 naar aanleiding van de Kroningsfeesten. Ernest Claes schreef uit zijn hart over wat hij zag en ervaarde in en rond Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Hij droeg het verhaal ook hartelijk op aan zijn ouders! Het is nog steeds lezenswaardig.

 

‘De Wonderbare Tocht’ gebeurt ieder jaar met Kaarskensprocessie. Het genadebeeld verlaat haar troon waar zij het hele jaar de gebeden en blikken van talloze bedevaarders heeft aanhoord en gezien. Met Kaarskensprocessie trekt zij zelf naar de mensen en gaat met hen op weg. De wonderbare tocht van geloof, hoop en liefde met waakvlammetjes die licht geven, die Maria eren en die om aandacht vragen. ‘Zie mij toch, Lieve Vrouwke!’

 

We gaan die wonderbare tocht dit jaar op zondag 3 november. Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel viert met ons mee. Hij zal voorgaan in de hoogmis om 10u. in de basiliek. Om 15u. is er lof in de basiliek en aansluitend de processie rond het heiligdom. De verenigingen van jong en ouder gaan mee, ook broederschappen en bedevaartgroepen, de kaarsen die meegedragen worden staan voor de verschillende groepen die het voorbije jaar op bedevaart kwamen, de koninklijke harmonie O.-L.-Vrouw begeleid de processie met muziek en het koor met zang, er wordt gebeden en gesmeekt, er wordt gelachen en geweend… het is een wonderbare tocht die Maria maakt en wij gaan met haar mee.

 

Op het voorplein wordt de processie plechtig afgesloten door kardinaal De Kesel. Als het genadebeeld terug op haar vertrouwde plaats staat, worden de vespers gezongen, zoals iedere zondag.

 

Om 18u. wordt nog een eucharistieviering voorzien in de basiliek.

 

Wij nodigen u van ganser harte uit om deze wonderbare tocht mee te gaan met het stralende licht van kaarsen in uw hand en met het gulle licht van uw geloof.

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond