Duurzame Helden

18 september 2019

Categorie: default - Reageer

 

Duurzame Helden

Op 25 september 2019 viert de hele wereld de vierde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een lange-termijn-agenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd:

Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten viert Scherpenheuvel-Zichem die verjaardag een hele week lang: Van 18 tot 25 september wordt de SDG-vlag uitgehangen aan het stadhuis en worden de eigen ‘Duurzame Helden’ in de kijker gezet. Deze helden zijn Scherpenheuvel-Zichemse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij worden de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen. 

De Voedselbank Sint-Vincentius die in onze pastorale zone werd opgericht werd voorgedragen als één van de ‘Duurzame Helden’ in onze gemeente.

Wij zijn fier en dankbaar dat deze organisatie deze erkenning krijgt. Onze dankbaarheid en waardering gaat uit naar de vrijwilligers die zich inzetten om via de maaltijdbedelingen en kledij de armen in onze gemeente daadwerkelijk te helpen. Wij zijn ook dankbaar dat zowel de gemeente Scherpenheuvel-Zichem als de Parochiale Werken dit initiatief ook financieel helpen dragen. De noden zijn groot, de bereidwilligheid om er iets aan te doen is dat eveneens. Dit verdient onze steun en onze sympathie. Proficiat dus en we gaan verder!

Op 27 september viert de Kerk de heilige Vincentius de Paul. Deze priester werd op 24 april 1581 geboren en overleed in 1660. Hij heeft een bewogen leven achter de rug de sterk getekend werd door zijn gevangenneming tijdens een van zijn reizen. Hij werd als slaaf verkocht in Tunis en beroofd van alle rechten en vrijheden, werd hij bezit van kooplui. Vanuit deze ervaring werd zijn aandacht voor armen en noodlijdenden alleen maar groter. Hij richtte verschillende broederschappen op en congregaties om daadwerkelijke steun te verlenen aan armen en zieken. De Sint Vincentiusverenigingen van liefdadigheid (zoals onze voedselbank) werden naar hem vernoemd en zijn opgericht door Frederico Ozanam met het inspirerende voorbeeld van de heilige Vincentius de Paul.

Op zijn voorspraak bidden wij voor de armen bij ons en voor de hen die door inzet, solidariteit, giften, gebed hun situatie trachten te verbeteren.

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond