Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

14 augustus 2019

Categorie: default - Reageer

Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

De kermis in Scherpenheuvel en Schoonderbuken is weer vertrokken om op andere plaatsen voor vertier en plezier te zorgen. Maar Scherpenheuvelkermis springt toch uit de band. Toen ik het de eerste maal zag wist ik niet wat me overkwam. Ik was een dorpskermis gewoon van enkele dagen met veel volk weliswaar, maar niet zo’n massa! Ik was nog student aan het college in Aarschot en mijn vrienden – van wie geen enkele in Scherpenheuvel woonde – namen me mee naar Scherpenheuvelkermis, want daar gingen ze ieder jaar naartoe. En inderdaad, we waren niet de enigen! Ik kende Scherpenheuvel als bedevaartsoord en de aantrekking die ervan uitgaat, maar als kermispool was dat m’n eerste ervaring. Nu jaren later en als inwoner kan ik alleen maar vaststellen dat die kermisattractie nog steeds werkt. Iemand sprak mij aan over de massa volk die hij op de kermis zag. Mijn antwoord: ‘In Scherpenheuvel kunnen ze goed bidden en goed kermisvieren’.

Toch sprokkel je in die dagen ook nogal wat zure oprispingen. Er zijn er die zich ergeren aan al wat kermis is en die dan ook weggaan of binnenblijven. ‘’t Is niks voor mij’, zeggen ze met een zuur gezicht en hun enige verlangen is dat het vlug voorbij zou zijn. Je hebt er ook die zich hebben laten verrassen door de kermis en de verkeershinder die ermee gepaard gaat. ‘’t Is schandalig dat bedevaarders niet eens aan de basiliek geraken met hun wagen…’ en ‘We staan aan de andere kant van Scherpenheuvel geparkeerd, zo ver…’. Weer anderen vinden dat het alleen maar lawaai is en bovendien veel te luid en te laat. Nog anderen vinden het een hoop verspilling. En we kunnen nog een tijdje doorgaan. Ikzelf ben niet echt een kermisganger, maar probeer toch ieder jaar te gaan. Wat ik dan zie, zijn een heleboel mensen die ik anders niet zie in en rond de basiliek en een hele boel die ik wel herken. Ik zie een volksfeest waar jong en ouder, ziek en gezonder, moeders en vaders met kinderen en kleinkinderen samen flaneren langs de attracties of wuivend en lachend genieten van wie op de molens zitten. Ik zie vrienden en families die achter volle en vaak ook lege glazen elkaar warm aankijken en elkaar de loef afsteken in het vertellen van spannende verhalen en moppen. Ik zie mensen met zakken friet en smoutebollen en kinderen wiens gezicht verborgen zit achter een enorme suikerspin. Ik ruik de geur van al dat zoets en zouts en van bier en limonade. Ik heb een massa mensen zien genieten van het vuurwerk dat door de foorkramers wordt aangeboden ieder jaar. Ik zie verbondenheid en vriendelijke gezichten en moet dus niet op een molentje zitten om te genieten van die weelde. Gewoon meedoen relativeert al veel van de commentaren.

Ik vraag me af of mensen die niets met de kerk en geloof te maken willen hebben, ook die verwondering hebben als ze ons bezig zien. Over klokkengelui, musicerende processies, opstoppingen bij bedevaartgroepen die binnenkomen of files als een begrafenisstoet richting kerk of kerkhof beweegt wordt ook al eens ergernis geuit. De reacties die wij over de kermis horen, horen we ook over ons. Het is te hopen dat mensen die zich daarover opwinden, ook eens meedoen. Misschien dat ze zich dan ook blij kunnen verwonderen over de gemeenschap die ze dan zien. Mensen van goede wil die blij zijn dat ze over de verschillen van leeftijd en interesses heen elkaar kunnen ontmoeten in en rond de kerk. Mensen die elkaar dragen in gebed en inzet. Mensen die verlangen naar de schoonheid van liturgie en gemeenschap. Zouden ‘buitenstaanders’ dat zien als ze naar ons kijken? Gedeelde vreugde wordt dubbele vreugde op de kermis en in de kerk. Die twee hebben trouwens meer met elkaar te maken dan we denken. Komt het woordje ‘kermis’ niet van ‘kerkmis’? De jaarlijkse viering van de kerkwijding die met feest en vertier werd en wordt gevierd? In Scherpenheuvel hangt het samen met de viering van de co-patrones van onze parochie: Maria Magdalena, maar daarover meer verder in dit blad.

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond