Heden Hosanna, morgen weg met Hem!

10 april 2019

Categorie: default - Reageer

Het lied dat we met palmzondag zingen eindigt met een kille uitroep: ‘Heden Hosanna, morgen weg met Hem!’. We zingen het allemaal mee, maar het blijft een ontstellende uitroep. Zo was het inderdaad na de blijde intocht van Christus in Jeruzalem, volgde zijn lijden en kruisdood die begeleid werd met het aanzwellende koor: kruisig Hem, weg met Hem! Haast iedereen zong mee toen, ook de Hosanna-roepers van enkele dagen voordien. En dit terwijl Jezus zijn liefde voor iedereen tot het uiterste toe toont, woordeloos, zonder verdediging, zonder geroep en geruzie.

Hoe is het vandaag? Wij zullen met velen Hosanna zingen met Palmzondag want velen verlangen naar het gewijde palmtakje, maar verlangen we ook naar diegene die wij met dit palmtakje begroeten als Koning, Redder en Verlosser? Zullen we Jezus alleen laten in de dagen die we de Goede Week noemen, zoals de leerlingen Hem alleen hebben gelaten onder het kruis? Met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn het niet de grote massa’s die mee komen vieren, waken, bidden, danken in stilte en in lied. Dan zijn het de trouwe vrouwen en de Johannessen die nog komen…

De liturgie van de Goede Week laat het goed zien. Het getwist van de leerlingen, het verraad, het verlaten van Jezus, het slapen als er gewaakt moet worden... en Jezus die haast niets zegt. In de eerste lezingen horen we de liederen van de Lijdende Dienaar zoals ze uit de mond van de profeet Jesaja klinken. Het zijn de liederen van Jezus die zijn leven aanbiedt aan wie Hem slagen, de baard uittrekken… Ze klinken op de achtergrond als een aanklacht die de bekende taferelen begeleiden. De liturgie is in de Goede Week op haar sterkst, op haar mooist ook. Ze nodigt ons uit om de schoonheid van Jezus leven, lijden, sterven en verrijzen voor ons te zien, te ontvangen. Doe we mee of zal het ook in ons leven klinken, ongenadig, ondankbaar hard: ‘Weg met Hem’?

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond