Loof de Heer met koperen trompetten, orgel en bazuinen !

28 juni 2011

Loof de Heer met koperen trompetten, orgel en bazuinen! En dat is ook gebeurd met het concert van 17 juni ter gelegenheid van de voltooiing van de restauratie. Een prachtprestatie van onze organist Pierre Ramakers en van zijn collega-docent aan de Muziekacademie Maasmechelen, Simon Van Hoecke. Het koperensemble en het orgel vulden de basiliek met feestelijke klanken die het hart verblijdden. Onze dank en waardering aan de uitvoerders.

 

Dit concert was ook de gelegenheid om de verschillende instanties te danken die zich hebben ingezet voor de restauratie. Er ging een jarenlange voorbereiding aan de restauratie vooraf. Ere-pastoor G. Kortleven gaf al in 1972 de eerste aanzet en nam architect Van den Daele onder de arm voor het nodige plannenwerk. Er kwam echter pas schot in de zaak toen ere-pastoor L. Van Rompaey en de toenmalige Kerkraad onder voorzitterschap van Wim Snoeckx de dossiers voor toren, barokgang en basiliek nieuw leven inbliezen. Het studiebureau Gedas werd aangezocht en architect R. Verspreeuwen zorgde voor de plannen. Na de toren en de barokgang was eindelijk de basiliek aan de beurt. Ere-pastoor Van Rompaey heeft zich met veel zorg en liefde ingezet om al deze dossiers rond te krijgen. De huidige pastoor had het dus gemakkelijk om de werken op de weg naar hun voltooiing te begeleiden.

 

Onze dank gaat ook uit naar de Vlaamse overheid omwille van de subsidie, maar ook omwille van de begeleiding door de diensten van Monumenten en Onroerend Erfgoed. Ook de Provincie deelt in onze dank, want ook zij staan in voor de subsidie van de restauratie. Het was dan ook een voorrecht dat Gouverneur De Witte aanwezig was, zodat wij in zijn persoon al zijn diensten konden danken. Het gemeentebestuur van onze stad werd vertegenwoordigd door enkele schepenen en gemeenteraadsleden. Ook zij hebben zich geëngageerd om de restauratiewerken financieel te ondersteunen, waarvoor dank. Eerste Schepen, Rob Jacquemyn, volgde de werf van nabij.

 

Onze dank gaat ook uit naar de Kerkraad onder wiens verantwoordelijkheid de werken vielen en die met kundigheid en zorg de werken begeleidde. Voorzitter Theo De Beule volgde van nabij de werkzaamheden en onze archivaris, Michaël Hanne, hield er een waakzaam oog op. Met zijn immer parate kennis van de archieven heeft hij menigmaal opbouwend ingegrepen. Zijn kennis is een goede garantie voor de kwaliteit van de verschillende dossiers die nu lopende zijn en waarvan de uitwerking hopelijk in de nabije toekomst kan gebeuren. Natuurlijk dank aan Adri Van Looy en zijn medewerkers. Van februari 2008 tot juni 2011 werkte hij aan de restauratie, en het resultaat mag gezien worden! Architect Verspreeuwen begeleidde de bezigheden en Hilde Thibaut van ‘Monumenten en Erfgoed Vlaams-Brabant’ hield een oog in het zeil.

 

Dank aan de medewerkers van de basiliek, aan de parochianen en de bedevaarders voor hun geduld tijdens de restauratiewertken, voor het extra werk dat ze verrichtten en voor hun enthousiaste aanmoedigingen. Het is allemaal voor Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Vierhonderd jaar geleden werd deze kerk tot haar eer opgericht, vandaag staat ze er opnieuw schitterend bij om haar te beschermen en opdat zij ons in schoonheid kan ontvangen.

 

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond