Maria Moeder

18 mei 2022

Categorie: default - Reageer

 

Maria Moeder

We kunnen ons Maria goed voorstellen als een moeder die er voor zorgde dat haar kind op tijd zijn gebeden zei, die hem meenam naar de synagoge en hem leerde de psalmen bidden en zingen. We kunnen ons goed voorstellen hoe Maria en Jozef bezorgd waren over de opvoeding van hun zoon, hun onderlinge gesprekken gingen wellicht daarover, hoe moesten zij hem voorbereiden op zijn bijzondere taak. Nam hij samen met zijn familielid Johannes (de doper) deel aan de beweging die ontstond rond Qumran in de buurt van de Dode Zee?
Maria was een vrouw van geloof, maar dat geloof hield ze niet voor haarzelf alleen. Ze werd geleid door de Heilige Geest op een weg naar dienstbaarheid en vruchtbaarheid. Het beeld dat we van haar hebben is van iemand die bidt en werkt, met aandacht voor anderen. De traditie zegt dat ze dagelijks zorg droeg voor een blinde in het dorp. Ze was beschikbaar,  zelfs voor de meest nobele en onvoorstelbaar historische opdracht: ze gaf haar ‘Ja’-woord aan de engel.
We kunnen ons een moeder voorstellen met veel vragen:
“Wat zal er van dit kind geworden? Wat wil de Heer eigenlijk van mij, en waarom ik? Wat is de rol van Jozef in het verlossingsverhaal? Waarom moesten we vluchten naar Egypte? Waarom kwam Jezus op zijn twaalf jaar niet met ons terug naar huis en bleef hij hangen in Jeruzalem? Waarom moest Hij sterven aan het kruis? Wat wilde de Geest van mijn toen Hij over de leerlingen kwam in de bovenkamer?
De apostelen steunden op haar in moeilijke momenten. Zij was vol van de Geest, zo kon ze hen aanmoedigen om onvermoeibaar te verkondigen. Zelf bleef ze op de achtergrond, ze bleef bij Jezus tot op Calvarie terwijl de leerlingen zich schuil hielden.

Maria was de beschouwende aanwezige, contemplatief en dienstbaar. De Kerk heeft dit goed begrepen toen ze aan het volk het rozenkransgebed voorstelde. Zonder veel woorden, voortdurend het ‘Weesgegroet’ herhalend terwijl de gebeurtenissen van haar leven en dat van haar Zoon herdacht worden in de mysteries om de tussenkomst van God in de geschiedenis te beschrijven. Onze gedachten gaan heen en weer gedurende de rozenkrans, van het leven van Maria naar wat we nu beleven in de geschiedenis en in de samenleving van vandaag. We vragen haar om vrede, verontwaardigd over de gebeurtenissen in de wereld; om gezondheid, in een tijd van pandemie; om geloof in een wereld die blijkbaar God niet meer nodig heeft. Heel het wereldgebeuren gaat aan onze ogen voorbij terwijl zij zeggen ‘Heilige Maria, bid voor ons, arme zondaars’.
De Schrift vertelt ons niets over Maria bij het graf van haar Zoon, was zij er bij toen de vrouwen naar het graf gingen en het leeg vonden? Zij was toegewezen aan Johannes, de leerling die het plan van de Vader begrepen had toen hij aanleunde bij Jezus in het laatste avondmaal. Zo was het voor Maria, intuïtief wist zij dat Jezus niet in het graf kon blijven, dat was voor haar evident. Hij had haar niet op de wereld gezet om dan weer geruisloos te verdwijnen. Hij was gekomen om te leven en leven te schenken aan alle mensen.
Uiteindelijk is ook zij opgenomen in de wereld van haar Zoon, verrezen om met Hem te leven, voor altijd.

+ Luc Van Looy

 

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond