Sacramentsdag

22 juni 2022

Categorie: default - Reageer

 

Sacramentsdag

De maand juni lijkt wel een feestmaand te zijn. We vieren feest: Sacramentsdag, het Heilig Hart, Petrus en Paulus, en verschillende heiligen zoals Johannes de Doper en de zalige Priester Poppe. Ik wil inzoomen op het feest van Sacramentsdag. Sinds Vaticaan II noemt men de eucharistie ‘bron en oorsprong van de Kerk’. Het is ook zo dat de zondagsviering heel ons christelijk leven  bepaald heeft en geïnspireerd. De zondagen waren rustdagen. Vandaag hoort men wel eens dat de mensen nood hebben aan zulke rustmomenten, om burn-out te vermijden. Dat was wellicht ook de bedoeling van de Kerk om in het ritme van het dagelijks leven voldoende rust en tijd voor ontmoeting in te bouwen. In het oude Testament lezen we dat in die tijd zelfs elke zeven jaar een volledige rust werd gehouden, ook het land kon rusten, men plantte of zaaide niets gedurende één jaar. Nu echter putten wij onszelf en ook de aarde zodanig uit dat er geen rust meer is, alsof alles van ons zou afhangen, alsof wij de eigenaars van de aarde zouden zijn. De processie die georganiseerd werd in de parochies rond Sacramentsdag waren een feest voor de hele gemeenschap. De scholen en de verenigingen stapten allemaal mee achter het heilig sacrament.

Onlangs las ik een boeiende zin: “De gave van het lichaam en het bloed van Christus komt in de eucharistie aanwezig in ons bestaan. Indien we die aanvaarden, dan zijn het niet wij die naar Hem toegaan, maar komt Hij naar ons om door Hem en door ons, samen, zijn uiteindelijke triomf over alle soorten van geweld en kwaad bekend te maken.” (Tout ce que j’apprends, door Mgr. Claude Dagens). Zou het zo zijn dat juist de eucharistie hét wapen is tegen de problemen van onze tijd? De opvoeding van onze kinderen tot een goed begrip van de eucharistie en van de aanwezigheid van Christus in ons leven is zeker een positieve manier om mee te werken aan een gezonde samenleving. Priester Poppe voedde de kinderen op door de ‘Eucharistische kruistocht’, een pedagogische manier om kinderen bij elkaar te brengen als vereniging en het tot geloof te brengen.

Vandaag wordt over de hele wereld aandacht gegeven aan een jongen van 15 jaar die vorig jaar zalig verklaard werd in Assisi. Caro Acutis noemde de eucharistie zijn ‘autostrade naar de hemel’. Dagelijks nam hij deel aan de eucharistie en bleef bidden bij het Heilig Sacrament, en al briljante computerfreak bouwde hij vanaf de leeftijd van 11 jaar een website met beelden en teksten over plekken in de wereld waar de eucharistie bijzonder vereerd wordt. Nu trekt een tentoonstelling de wereld rond met de beelden die hij sinds toen gemaakt heeft en die verder door zijn vrienden uitgebreid werden na zijn overlijden in 2006.

Het feest van Sacramentsdag is een herinnering aan het laatste avondmaal dat we op witte donderdag vieren. In 1209 kreeg een zekere Juliana van Luik, een zuster Augustines, mystieke ervaringen, dank zij deze onthullingen werd het feest van Sacramentsdag eerst ingesteld door de bisschop van Luik in 1248, later, in 1264, verklaarde paus Urbanus IV het feest voor de hele wereldkerk. Vandaag spoort paus Franciscus de gelovigen aan om regelmatig een bezoek te brengen aan het heilig Sacrament en aanbiddingen te organiseren voor de gelovigen. Hij roept daarbij op te bidden voor de vrede in de wereld en voor roepingen tot verschillende vormen van engagement in de Kerk en in de wereld. Het is tenslotte niet onbelangrijk dat we in elke parochie- of kloosterkerk een tabernakel hebben waarin de Eucharistische Christus bewaard wordt. De aanwezigheid van Christus daar nodigt uit tot eerbied en gebed.

+ Luc Van Looy

 

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond