Straffe vrouwen

20 januari 2021

Categorie: default - Reageer

 

Straffe vrouwen

 

Ook in Kerk en geloof vormen vrouwen het ‘sterke geslacht’. Denken we maar aan Maria die de eerste gelovige van het Nieuwe Verbond is en die als moeder van Gods Zoon ook moeder van de leerlingen en van de Kerk is. Maar er zijn er nog, de vrouwen die Jezus volgen om voor Hem en voor de leerlingen te zorgen, blijven trouw aan hun dienstbaar geloof tot onder het kruis. Maria Magdalena is de eerste die verkondigt dat de Heer verrezen is. Martha is niet alleen in de keuken dapper, zij is ook de geloofsvrouw die, als haar broer Lazarus gestorven is, de Heer tegemoet gaat. We kunnen nog een tijdje doorgaan!

Ook in de geschiedenis van de Kerk staan vrouwen voor dapper en volgehouden geloof en zijn zij niet zelden degenen die de Kerk op het spoor van het evangelie houden of er zelfs terug opzetten als de trekkers ontsporen. Denken we maar aan de heilige Clara van Assisi die in de 13de eeuw samen met de heilige Franciscus de liefde voor de armen opnieuw centraal stelde ; of de heilige Catharina van Siena die in de 14de eeuw zich moedig engageerde zowel in de wereldse als in de kerkelijke politiek en die de paus uit Avignon ging halen. De heilige Theresia van Avila die het kloosterleven hervormde zodat dichter bij de bron zou worden geleefd en gebeden.

De lijst is lang en indrukwekkend van heilige vrouwen die, zoals in het evangelie, Jezus volgen en trouw blijven in de dienst aan zijn lichaam, de Kerk. Niet zonder slag of stoot, niet zonder tegenwerking, maar wel krachtig en liefdevol de stempel van de Blijde Boodschap drukkend op het leven en het samenleven.

In de 15de eeuw, meer bepaald in 1474 wordt de heilige Angela Merici geboren in Italië. Zij is de stichtster van de Ursulinen die ook in Scherpenheuvel leven vanuit de spiritualiteit die zij voorhoudt als bron van leven en samenleven in gemeenschap en in de wereld. Wij vieren haar op haar sterfdag, 27 januari. Al jong getekend door verdriet dichtbij met de dood van haar zus en even later van haar beide ouders, maar ook onder de indruk van de twisten op politiek en kerkpolitiek vlak in die tijd én in een tijd van pest en andere rampen, stelt deze jonge vrouw haar leven in dienst van het evangelie. Met een hart vol liefde voor Christus, steekt ze de handen uit de mouwen om de vele weeskinderen die bedelend ronddwalen, op te vangen en hen les te geven. Haar voorbeeld wekt ook andere vrouwen op om hetzelfde te doen. Als lid van de derde orde van sint-Franciscus, leefde zij niet in een klooster, maar zette ze zich in zonder geloften of regels. Dat is ook het eerste model dat ze vormgeeft, samen met andere vrouwen. Pas in 1535 – vijf jaar voor haar dood - sticht ze de Compagnie van de heilige Ursula.

Een straffe vrouw die leefde in de 16de eeuw en die sindsdien vele vrouwen in kloosters en daarbuiten wereldwijd inspireert om het evangelie handen en voeten te geven in de inzet voor kinderen en jongeren veraf en dichtbij.

Het is deze spiritualiteit en inzet van de heilige Angela Merici die door pastoor Lambertz in Tildonk wordt opgepikt om aan het begin van de 19de eeuw de zusters Ursulinen van Tildonk op te richten na gebed bij Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Deze stichting heeft tot op vandaag kloosters over de hele wereld en ook bij ons. Straffe vrouwen die ook vandaag de Kerk en de wereld het evangelie voorhouden.

Als we in ons eigen leven kijken, zien we ook daar straffe vrouwen die ons dapper en teder op de weg van het geloof hebben gezet. Moeder, grootmoeders, catechisten en leerkrachten… Hun geduld, hun trouw, hun tedere liefde voor Christus en hun harten vol evangelie hebben ons over de streep gehaald, meer dan preken en catechismussen.

Laten we ze in ere houden, niet alleen in liturgische kalenders en vieringen, maar in het leven van iedere dag. Als de nood het hoogst is, zijn zij vaak er als eersten bij om hulp te bieden, te troosten, te waken, te helen en te delen. Zo was het in het evangelie, zo is het in de geschiedenis van heil van 2000 jaar, zo is het vandaag en zo zal het blijven en zo is het goed.

 

 

 

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond