Vakantie na corona?

29 juni 2022

Categorie: default - Reageer

 

Vakantie na corona?

We hebben ernaar uitgekeken, al heel lang, een vakantie zonder corona(maatregelen). Hier en daar vinden we in de media berichten of we dat wel zullen aankunnen. Het lijkt alsof we vergeten zijn hoe we zorgeloos vakantie kunnen genieten. Bovendien, ondanks het wegvallen van nagenoeg alle beperkende maatregelen die ons leven gedurende twee jaar in de greep hielden, blijkt het virus niet weg te zijn… Integendeel! Er is weer een toename van besmettingen, ziekenhuisopnames enz. Zorgeloos vakantie nemen zit er dus niet in, opnieuw niet, want we zijn nog niet bevrijd van de oorzaak van de pandemie die ons leven lijkt te bepalen. We kunnen wel doen alsof, er ons niets van aantrekken, ‘normaal’ en ‘gewoon’ doen. Maar ook dat lijkt een geforceerde vlucht en dus eigenlijk een uiting van onze bezorgdheid. Misschien moeten we er gewoon mee leren leven zoals we met alle zorgen, ook voor de corona-uitbraak, moesten ‘leren’ leven.

Zorgeloos zijn we immers nooit. We kunnen naar de mooiste stranden trekken, in de meest exotische oorden ons terugtrekken, ook daar zijn we bezorgd over onszelf en mekaar. We bellen en berichten voortdurend naar het thuisfront om ons ervan te verzekeren dat alles ook daar goed gaat! We letten op onze bezittingen, roepen mekaar toe om voorzichtig te zijn en op te passen, op vlieg- en andere havens is het een voortdurende waakzaamheid en zorg… Ook in de verre is de vakantie verre van zorgeloos!

Wat is vakantie dan eigenlijk nog als we ons toch bezorgd maken al dan niet omwille van corona? Vakantie is beschikbaar zijn, er zijn voor onszelf en voor elkaar. Zonder de tijdsdruk en andere stress die wij in het gewone verloop van de dagen kennen. Beschikbaar zijn ook voor het delen van elkaars zorgen en ze niet opzij duwen omdat we er geen tijd voor hebben. De tijd nemen om te luisteren naar onszelf en naar elkaar, naar de vreugden en de zorgen en eigenaardig genoeg, dat helpt om de zorgen ‘beheersbaar’ te maken. We kunnen ze dan naar waarde schatten en ze relativeren in de goede zin van het woord. Er komt dan ruimte vrij om te genieten, want de zorgen hebben een plaats gekregen, ze liggen niet langer als spoken op de loer om ons onverwacht te overmeesteren.

Welverdiende vakantie voor ieder die het voorbije werkjaar zich heeft uitgesloofd voor anderen! Verpleegkundigen, artsen, zorgenden aan huis, in zieken- en rusthuizen. Leerkrachten die in soms barre omstandigheden het beste voor hebben met hun leerlingen en die hun zorgen en verdriet, hun onmacht en zoveel meer hebben trachten te delen om hen toch maar klaar te stomen voor een volgend schooljaar. En dan nog de verwijten moeten horen van zovelen dat het allemaal nog beter kan en moet!

We leven in een tijd van vele spanningen op vele vlakken waar soms niet aan kunnen en dat maakt het allemaal nog moeilijker. We vergeten al te vaak dat mensen die werken voor anderen, in dienst van anderen, ook nog een leven hebben daarbuiten. Een gezin, familie, vrienden en de zorgen die erbij horen. Voor hen allen een deugddoende vakantie! Met veel dankbaarheid voor zoveel inzet, gezien en ongezien, maar de moeite waard voor concrete mensen, jong en ouder, ziek en gezond. We betekenen zoveel voor elkaar, laat dat de grond zijn voor enkele deugddoende weken om er nadien een deugddoend jaar van te maken.

Zalige vakantie!

 

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond