Vurige tongen !

4 juni 2014

Mijn vader had het met Pinksteren steevast over het feest van de vurige tongen. Ook had hij hiermee misschien niet de meest religieuze betekenis van het feest voor ogen, het is toch een Bijbelse uitspraak. Immers, in de Handelingen van de apostelen staat letterlijk: ‘Er verscheen hun iets dat op vuur geleek en dat zich, in tongen verdeeld, op ieder van hen neerzette.’ Vurige tongen dus, maar wel boven de leerlingen! In vele afbeeldingen van het pinkstergebeuren vinden we die vlammetjes ook terug. We zijn geneigd om dit al vlug als een beeldspraak te bestempelen en er verder geen aandacht aan te besteden. We vinden het wel een mooie symboliek, maar hechten er geen werkelijkheidswaarde aan. Maar als we dat nu wel eens zouden doen! Als we er nu eens van uit gaan dat er boven de leerlingen vlammetjes vurig brandden en dat zij dat ook echt hebben gezien. Is er daar toen paniek uitgebroken? Hebben ze er water bij gehaald om het vuur te doven? Of hebben ze er vol verwondering naar gekeken? We weten dat allemaal natuurlijk niet. Wel staat er onmiddellijk achter dat zij vervuld werden van de Heilige Geest. De betekenis van die vlammetjes is hun dan ook onmiddellijk duidelijk geworden. Zij zijn zelf die vlammetjes geworden van vurig geloof en dat in tegenstelling tot hun twijfel en ontgoocheling van daarvoor. Jezus had hun een Helper beloofd die hen alles in herinnering zou brengen wat Hij gezegd en gedaan had. Die ervoor zou zorgen dat zij hetzelfde zouden doen en zelfs nog grotere dingen. Er is dan ook iets fundamenteels veranderd in de leerlingen. De angst en de twijfel zijn verbrand, hun verleden is in rook opgegaan om plaats te maken voor een nieuw heden dat de toekomst in zich draagt. Dat doet de Heilige Geest. Hun flauwe geloof is vurig geworden, zo vurig dat Jezus zelf in hen leeft voortaan. Zoals de brandende braamstruik die niet verbrandde de aanwezigheid van God was, zo zijn de leerlingen de aanwezigheid van Jezus.

En wij? Wij hebben diezelfde Heilige Geest ontvangen in ons doopsel en in ons vormsel, in onze wijding. Zien wij de vurige tongen, de vlammen van Gods aanwezigheid in elkaar? Wij vieren Pinksteren ieder jaar. Dankend om de gave van de Geest wordt Hij opnieuw gewekt in ons leven en in het leven van de hele Kerk. Het is eigenlijk het kerkelijk verjaardagsfeest: met Pinksteren is het begonnen, het leven van de Kerk. Met Pinksteren vieren wij de verjaardag van de Kerk! Samen vormen wij een laaiend vuur in de kracht van de Heilige Geest. Een vuur voor deze wereld en voor deze tijd waarin de Christus aanwezig komt. Vuur dat warmte biedt, vuur dat het kwade verteert, vuur dat zuivert en loutert, vuur dat uitdaagt en aanvuurt. Het feest van de vurige tongen, boven ieder van ons. Wat een feest van de Geest! Aan allen een zalig hoogfeest van Pinksteren.

Reacties

Door Bauba_daboet2020 18/09/21 (1 jaar geleden)

Bauba_daboet2020

re: Vurige tongen !

Ik voelde me zonet enorm geactiveerd na een gesprek met inwoner van Scherpenheuvel Jorijnegem Alenius, die preekte dat hij de kracht van de Heilige Geest weer door zich voelde stromen. Niet alleen dus het praten van de vurige tongen maar ook de lyrische activatie via oude of nieuwe manuscripten die hierdoor in ons gesprek te pas kwamen zorgde ervoor dat ik terug meer informatie moest opzoeken over deze prachtige bijbelse lore waardoor ik op deze prachtige blogpost en website uitkwam. Bij deze wil ik jullie allen bedanken en dat de lezers hiervan hun vlammen mogen branden zoals nooit tevoren!

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond