Waarom geen windhaan op de toren van de basiliek?

28 april 2021

Categorie: default - 1 reactie

 

Waarom geen windhaan op de toren van de basiliek?

Onze immer opmerkzame redacteur, Bert, stelt de vraag waarom er geen haan op de toren van de basiliek staat, zoals toch op vele plaatsen het geval is. Inderdaad er staat er geen. De meest voor de hand liggende reden is dat er ook geen spits op de toren van de basiliek staat en dat een haan nog amper zichtbaar zou zijn om de tamelijk platte toren. Dit brengt ons bij de vraag waarom er geen spits staat op de toren? Aangezien de plannen van de bouw van de basiliek en de toren niet meer bestaan, is het moeilijk om na te gaan of er wel een spits bedoeld was. Op oude prenten van de site, o.a. het bekende grondplan, staat wel een soort spits afgebeeld, echter alleen met een kruis en geen windhaan! Er valt iets voor te zeggen dat er geen spits bedoeld was. Het model van de basiliek en de toren komt uit Italië en daar hebben de ‘campanilles’, de torens ook geen spits. De nadruk bij een koepelkerk ligt op de koepel. Zo bijvoorbeeld de basiliek van Sint-Pieter in Rome waar de koepel domineert. Daar staat een kruis en ook geen haan. Wel staat er op de koepel, zowel in Rome als hier een lantaarn met daarop een kruis. Dier lantaarn heeft wel een betekenis. Het is een lichtbaken niet zozeer om licht van buiten naar binnen te krijgen, maar omgekeerd! Zoals bij een vuurtoren die aangeeft waar de haven is en de schepen ook in het duister veilig naar de haven loodst, zo is de lantaarn op de koepel van de basiliek een licht dat de mensen naar Maria brengt, om in haar armen veilig en geboren te zijn en door haar geleid te worden naar haar Zoon.

De betekenis van de haan op een kerktoren is het aangeven van de windrichting, maar symbolisch verwijst hij naar de verloochening door Petrus: ‘Voor de haan kraait zult gij Mij driemaal verloochenen’. De haan roept de christenen op om trouw te blijven en Christus niet te verloochenen. Een lichtpunt boven op de koepel nodigt positief uit om in de basiliek ons geloof te belijden in Christus, het licht van de wereld. Het licht dat werd aangestoken met ons doopsel, het licht dat wij zelf zijn: ‘Gij zijt het licht van de wereld, maar als men het licht onder de korenmaat plaatst, geeft het geen licht meer’. Het licht boven op de koepel nodigt ons dus uit om te tonen wie wij zijn: licht. Bovendien Maria heeft Jezus niet verloochend! Integendeel, zij bleef trouw aan ja-woord tot onder het kruis en lang daarna. Vandaar dat zij centraal staat in de basiliek en op de voorgevel en toont ze nog steeds trouw haar Zoon: het licht van de wereld.

 

 

Reacties

Door Eduard Van de Ven 28/09/21 (4 maanden geleden)

Eduard Van de Ven

re: Waarom geen windhaan op de toren van de basiliek?

Beste,
in uw (overigens) leerrijk artikel 'Waarom geen windhaan op de toren van de basiliek' gaat het ook over licht.
wat ik me afvraag over, een weliswaar ander licht, is wanneer de zes verlichtingspalen op het voorplein aangesloten worden?
Wat het 's avonds toch aangenamer zou maken om te wandelen.
dit is toch al sinds december zo...
grt

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond