Zalige Kersttijd

21 december 2012

Het octaaf van Kerstmis, de dichtste feestkring na het hoogfeest van Kerstmis tot het hoogfeest van de Moeder Gods op 1 januari is liturgisch heel boeiend. Begin en einde van het octaaf zijn twee hoogfeesten: de geboorte van Gods Zoon en het eren van Maria als de Moeder Gods. Daartussen op de dag na Kerstmis, het feest van de heilige Stefanus, de eerste martelaar van de Kerk. Een dag later het feest van ‘de door Jezus heel beminde leerling’, de apostel en evangelist Johannes. Nog een dag later het feest van de onschuldige kinderen. Daarna de heilige Thomas Becket een bisschop uit de twaalfde eeuw die de marteldood stierf. Op zondag 30 december vieren wij het feest van de heilige Familie, Jezus, Maria en Jozef en op 31 december dat van de vierde-eeuwse paus Silvester I.

Als we deze feestkring wat van dichterbij bekijken valt er toch van alles op.  Onmiddellijk na de vreugde van de geboorte van de Messias viert de Kerk martelaren! De martelaren hebben binnen de groep van de heiligen een bijzondere plaats omdat zij omwille van hun geloof ter dood werden gebracht zoals ook Jezus als martelaar de kruisdood stierf. Vandaar het feest van Stefanus, de eerste martelaar. Ook de door Jezus heel beminde leerling en schrijver van het vierde evangelie werd gemarteld, maar hij overleefde het bad met kokende olie en werd verbannen. Omwille van Jezus geboorte werd door Herodes een kindermoord georganiseerd. Vele kinderen stierven onschuldig als martelaren nog voor zij hun geloof konden belijden. Thomas Becket werd als bisschop om politieke redenen vermoord. De geboorte van Jezus heeft van in het begin voor controverse gezorgd, zijn leven van liefde vormde een bedreiging voor de andere kinderen in zijn omgeving en na zijn eigen kruisdood voor zijn volgelingen van alle tijden. Met Paulus zingen we het uit: ‘Gods menslievendheid is onder ons verschenen’ en met de apostel Johannes: ‘Maar de wereld nam het niet aan’.  Na de vreugde om de geboorte van de Redder, de bittere realiteit van een wereld die Hem niet wenst.

Maar de Kerk viert bovenal met alle heiligen en met de martelaren op kop, de vreugde om het geloof. De eerste die hierom geëerd wordt is Maria die door haar ja-woord Moeder is geworden van Gods Zoon. De hele heilige familie wordt trouwens gevierd als een model voor de hele kerkfamilie. Wij zijn de familie van Jezus, zoals Maria en Jozef. Wie Jezus vandaag laat geboren worden kiest voluit voor Gods liefde voor hem, voor haar en voor alle mensen. Dé liefde die zo aantrekkelijk is dat ze alles aankan, zelfs de onverdiende dood.

 

 

Reacties

Door richard bailey 19/10/21 (8 jaren geleden)

richard bailey

re: Zalige Kersttijd

Dear Fr Van Hilst,

I visited Scherpenheuvel for the first time last year. I must tell you that it struck me as a very prayerful and holy place. Unfortunately the church was closed, but I was able to pray at the shrine.

I pray that your work at Scherpenheuvel will be blessed by the Lord.

Brother Richard Bailey
Manchester Oratory-in-formation

Door santa 19/10/21 (8 jaren geleden)

santa

re: Zalige Kersttijd

Great blog.

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond