Kleine Theresia

‘Kleine Theresia’

150 jaar geleden werd Thérèse Martin geboren, beter bekend onder haar kloosternaam als carmelites Theresia van het Kind Jezus. Naar aanleiding van dit jubileum werd een feestjaar georganiseerd met aandacht voor haar leven en haar boodschap. In de basiliek van Koekelberg zijn er vieringen voorzien, maar ook in de basiliek van Scherpenheuvel zal op zondag 1 oktober de viering van 11 uur in het teken staan van deze heilige.

Deze jonge kloosterzuster, ze werd slechts 24 jaar oud, heeft heel wat betekend voor de spiritualiteit in de katholieke Kerk. Zij introduceerde de ‘kleine weg’ naar de heiligheid, vandaar dat men haar ook wel de ‘kleine’ Theresia’ noemt, of in de volkmond ‘Threseke’! Natuurlijk duidt dit ‘klein’ ook het contrast aan met de ‘grote’ Theresia van Avila. Het is precies omdat de jonge kloosterzuster zo opkeek naar die grote heiligen die in haar orde een voorname plaats krijgen, dat de keline weg is ontstaan. Zoals voor velen leek de grote heilige Theresia van Avila en ook Johannes van het Kruis een onbereikbaar ideaal voor Theresia. En toch verlangde zij om heilig te worden, maar hoe? Als de weg ernaartoe te hoog en te moeilijk is, hoe geraak je er dan? De ‘kleine weg’ naar de heiligheid die zij introduceerde is gebaseerd op het diepe besef dat ons geloof geen verdienste is, maar een genade.

Bovendien vertrekt Theresia van Lisieux van het besef van haar eigen kleinheid. Met realiteitszin de eigen zwakheid aanvaarden en zich toch als een instrument van Gods liefde aanbieden, is een weg die voor iedereen begaanbaar is die wil groeien in heiligheid.

Niet de ‘verpletterende’ voorbeelden van de grote mystiekers, maar de zelfkennis en het besef van het eigen onvermogen openen het leven om de genade van God te omhelzen als een geschenk, kostbaar en schoon, om te koesteren.

Wij vieren haar in de liturgie op 1 oktober, de eerste zondag van de Rozenkransmaand en van de missiemaand. Welkom om haar bijzonder te vieren op zondag 1 oktober om 11 uur in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.