Goed doen

19 september 2018

Categorie: default - 1 reactie

Goed doen

Op 22 en 23 september is er benefiet ten voordele van de werking van het onthaalcentrum.  Op 2” september is er in de Hemmekes in Zichem een mosselfestijn ten voordele van de werking van Groenhoef, 6 oktober in de Hemmekes kaas- en wijnavond ten voordele van de werking van KGV Scherpenheuvel-Zichem, 14-15 september Lolands ten voordele van A.L.S. Laeversfonds, eetdag Kon. Harmonie Onze-Lieve-Vrouw… we kunnen nog een hele tijd verder gaan met initiatieven op te noemen die vlakbij georganiseerd worden door en voor mensen heel dichtbij in onze eigen gemeenschappen. In de parochies, verenigingen, scholen… zijn er naast de ‘gewone’ activiteiten ook ‘buitengewone’ evenementen die georganiseerd worden ten voordele van de ‘gewone’ activiteiten.

Ten voordele van’, mogen we niet eng interpreteren als ‘geldelijke opbrengst’. Natuurlijk speelt dit een rol en sommige verenigingen zouden zonder deze extra financiële steun hun activiteiten niet kunnen ontplooien zoals ze nu doen. Maar er zit nog een ander ‘voordeel’ in de benefiet. Voor dergelijke activiteiten worden de leden en de medewerkers verzocht om hun beste beentje voor te zetten, de armen uit de mouwen te steken, daadwerkelijk hun verbondenheid met de vereniging of organisatie te tonen. Op een benefiet toont een vereniging zich dan ook op zijn best. Bestuur, leden, sympathisanten zijn verenigd om te tonen wie ze zijn en waar ze voor staan en ze doen dit niet met de handen in de zakken en de mond vol praatjes, maar met de handen uit de mouwen en het hart op de tong.

Een benefiet vormt dan ook een soort hoogfeest van een organisatie en het is dan ook een getuigenis naar buiten toe, maar ook naar binnen toe. In al deze organisaties is de vrijwilligheid de motor die alles laat draaien ‘ten voordele van’ medemensen die op die manier in hun menselijkheid worden gepromoot. Het is een concrete beleving van de liefde voor de naaste en dit niet onder dwang of met gepaste vergoeding, maar uit het hart, vrij en willig. Een heel jaar door lopen mensen over van vrijwilligheid, tonen mensen hun hart voor medemensen veraf en dichtbij, worden mensen meer mens dankzij elkaar. Een benefiet verzamelt al die inzet in viert ze en iedereen mag meevieren. Dit verdichtingsmoment is belangrijk voor een organisatie want het geeft bemoediging, wekt hoop en is vaak ook echt deugddoend ondanks het harde werken. ‘We vinden het zalig om dat de doen’, hoorde ik onlangs een enthousiaste vrijwilligster zeggen. Zich ‘zalig moe maken’ als remedie tegen ‘hét moe zijn’!

Het woord ‘benefiet’ betekent letterlijk: ‘goed doen’. Een benefiet organiseren heeft dan ook dit als eerste betekenis: goed doen! Dat het ook nog iets opbrengt ‘ten voordele van’, is mooi meegenomen en welkom, maar ‘goed doen’ en daardoor elkaar ‘beter maken’ is van een hogere orde. Het is zalig! Proficiat en dank aan de vele vrijwilligers in onze gemeenschappen die de kaart van het goede voortdurend trekken.

 

Reacties

Door bertens anny 18/06/19 (7 maanden geleden)

bertens anny

re: Goed doen

Vrijwilligers werk is zeker blij moe zijn. Ik doe het in het rusthuis, zalig is dat. De genegenheid dat je krijgt van de mensen, liefde en ze zijn zo dankbaar. Daar voor wil ik mij alle dagen heerlijk moe maken

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond