Kaarkensprocessie met de nadruk op processie

24 oktober 2018

Categorie: default - 1 reactie

 

Op zondag 4 november gaat de Kaarkensprocessie voor de 390ste keer uit. De voorbije jaren hebben we getracht om de processie zelf wat aantrekkelijker te maken om de betrokkenheid van de vele pelgrims die die dag Maria komen groeten te vergroten. We kunnen daarvoor telkens weer rekenen op de massale aanwezigheid van de jongeren in onze parochie en van de verenigingen voor volwassenen. Oorspronkelijk vormde de processie met kaarsen het hoogtepunt van de dag en later werd het ook hét moment van dankbaarheid voor het hele bedevaartseizoen. Alleszins staat Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel die dag centraal en dat moet alle kansen krijgen.

Vandaar dat we na lang overleg enkele wijzigingen hebben aangebracht in het verloop van die dag en in de processie zelf.

We beginnen de dag met Maria feestelijk te eren in haar basiliek met een eucharistieviering om 10u. met als voorganger de nieuwe hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, Mgr. Koen Vanhoutte. Aansluitend is in het onthaalcentrum – zoals iedere zondag – een receptie waarbij wie Mgr. Vanhoutte kan ontmoeten terwijl wij het glas heffen op Onze-Lieve-Vrouw!

Om 15 u. vieren wij het lof, zoals steeds, in de basiliek. Het is telkens weer een aangrijpend moment om met velen te zingen en Gods zegen te mogen ontvangen.

Aansluitend wordt de processie gevormd waarbij het genadebeeld voor de basiliek opgesteld zal worden terwijl de groepen van jong en wat minder jong voorbijkomen. Op die manier huldigen alle deelnemers aan de processie ook Maria en kijkt zij hen liefdevol aan. De Koninklijke Harmonie Onze-Lieve-Vrouw zal het koor begeleiden met het biddend zingen van het Weesgegroet. Het genadebeeld zal dan aansluiten bij de processie die via de hoofdweg voor de basiliek naar het Isabellaplein gaat en vervolgens via het Albertusplein terug via de hoofdweg naar de basiliek gaat. Tijdens de processie zal de Harmonie spelen en zal er ook gebeden worden.

Aan het einde van de processie verzamelen we met iedereen voor de basiliek voor een gebed en het zingen van het lied van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.

Als het genadebeeld terug in de basiliek staat, zingen we - zoals iedere zondag – de vespers.

De eucharistieviering van 16u. valt dus weg.

Wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze processie en Maria te eren en te danken met brandende kaarsen. Moge het licht van deze kaarsen over uw leven stralen als uitdrukking van Maria’s warme en milde bescherming.

 

 

Reacties

Door bertens anny 24/10/19 (11 maanden geleden)

bertens anny

re: Kaarkensprocessie met de nadruk op processie

De kaarsjesprocesie , was een Schot in de roos. Dit is de eerste keer dat ik zoveel volk op de been zie. Maar het doet iets met de mensen, het geeft zo een zalig gevoel. Ik hoop dat het elk jaar zo is. Het brengt de mensen dichter bij elkaar

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond