‘kinderen van het licht’

12 maart 2020

Categorie: default - Reageer

‘kinderen van het licht’

Jezus is het licht van de wereld en zijn evangelie nodigt ons uit om ook dat licht te zijn. Paulus bestempelt de christenen als kinderen van het licht want in het doopsel zijn wij overgegaan van de duisternis van de dood naar het licht van het nieuwe en eeuwige leven in Christus. De blinde krijgt het licht in zijn ogen en ziet het Licht, de Mensenzoon en hij vindt leven. Wij zijn dus kinderen van het licht en staan ten volle in dat heerlijke licht.

Paulus is echter realist en ziet hoe de duisternis het licht in ons bedreigt, hoe het een schaduw werpt over ons heerlijke leven en zelfs meer. Hij roept zijn gelovigen dan ook op om zich weg te houden van wat duister is en zelfs om duistere praktijken aan het licht te brengen. En vooral: actief te leven in het licht: ‘Goedheid, gerechtigheid, waarheid’ zijn de vruchten van zo’n leven en dat moeten wij hooghouden.

Christus heeft onze ogen bij ons doopsel niet geopend opdat wij ze meteen ook weer toe zouden doen! We kunnen ons terecht afvragen of wij als kinderen van het licht niet te passief zijn geworden, onverschillig voor het duister in en rondom ons. We zijn er zo gewoon aan geworden dat wij het licht aan en uit kunnen zetten, zoals de lampen in ons huis en zo meester worden van duister en licht in ons leven en samenleven.

Maar Christus heeft ons niet opgewekt tot licht om het meteen weer uit te doen als het ons goed uitkomt! Misschien durven wij het duister rondom ons niet aanklagen omdat we zelf te veel duistere kanten en kantjes hebben? Dan kruipen wij in onze schelp, trekken onze schouders op en zeggen onverschillig dat we er niets aan kunnen doen. Willen wij getuigenis geven ten dienste van de wereld als kinderen van het licht, zullen we dus eerst de duisternis in ons eigen leven moeten verlichten. En daar is de veertigdagentijd de uitgelezen tijd voor! Luisterend naar Jezus, ons opnieuw door Hem laten aanraken, de ogen laten openen om het Licht te zijn en het steeds meer te worden. Dan kunnen wij oprecht en waarachtig getuigenis brengen van dat licht door zelf te schijnen doorgeen onze goede woorden en daden van oprechte broederlijkheid en zusterlijkheid. Dan kunnen wij de duisternis rondom ons niet alleen aan, we kunnen er ook iets aan doen. De Heer heeft het licht in ons aangestoken, de wereld snakt ernaar: vooruit dus.

 

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond