Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

19 september 2011

Op 15 september vierden wij het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, vroeger ook wel O.-L.-Vrouw van zeven weeën genoemd. Persoonlijk vind ik de ‘weeën’ toepasselijker dan de ‘smarten’. Weeën roepen niet alleen pijn op, ook verwachting en nieuw leven. De weeën die een moeder voelt kondigen de nakende geboorte aan van een kind dat negen maanden wordt verwacht en in de moederschoot gedragen en gekoesterd. Smarten leggen de nadruk op de pijn, op het lijden, zwaar lijden zelfs in het hart. De weeën of smarten van Maria die dit feest oproepen, vinden in het hart van Maria plaats. Ze raken haar ten diepste en vervullen haar van droefheid, maar niet alleen droefheid. Maria ervaart dat lijden diepmenselijk, maar ze beleeft het ook in geloof. Ze heeft een dubbele blik – zoals Arcabas het afbeeldt in zijn veelluik Passie en Verrijzenis.

 

Vandaar dat het woord ‘weeën’ toepasselijker is. Het lijden dat Maria kent, staat niet op zich. Het is een voorbode van nieuw leven en drukt de verwachting daarnaar uit. Dit nieuwe leven is het eeuwige leven dat in de verrijzenis van haar Zoon ook voor haar en voor iedere gelovige de toekomst is. Zoals het feest van de Kruisverheffing (14 september) ons uitnodigt te kijken naar het kruis en niet alleen het lijden ervan te zien, maar ook de verlossing; zo nodigt het feest van de weeën van Maria ons uit om ons niet te laten leiden door de pijn en het verdriet om ons geloof, maar verder te zien met de geloofsblik van Maria naar de verrijzenis en het eeuwige leven dat wij mogen verwachten. Weeën dus!

 

Reacties

Door luc.verreycken 20/08/19 (7 jaren geleden)

luc.verreycken

re: Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

In de rozenkransmaand oktober, bidden wij zeer eerbiedwaardig
tot onze Lieve Vrouw van Smarten en Olv van de rozenkrans,
opdat zij kracht en moed geeft en onze grote zonden door bemiddeling en voorspraak bij haar zoon Jezus bij ons kan wegnemen. Genade is geen spons die die alles wegvaagt, zegt
Paus Benedictus ons in zijn prachtige encycliek " spe salvi".
Wij zijn zeer verheugd, dat de Heilge José Maria Escvriva de rozenkrans tot een bron van genade heeft gemaakt.
Wij kunnen echt meer heiligheid bekomen, door het rozenkransgebed regelmatig te bidden.Luc Verreycken,

Aarschot

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond